Welke lichtkleur moet ik kiezen?

blog image

Welke lichtkleur moet ik kiezen?

2700K, 3000K, 4000K, 6500K… Vraagt u zich af welke lichtkleur geschikt is voor uw situatie? Op werk of voor thuis?

Lichtkleur

De kleurtemperatuur van led lampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van de lamp. In dit artikel behandel ik de meest voorkomende kleurtemperaturen voor werkverlichting en voor verlichting in huis.

Werkverlichting

Voor werkverlichting wordt vaak 3000K of 4000K gebruikt. Qua lichtopbrengst maakt het niet uit of u voor een 4000K of 3000K kiest. Dit is nagenoeg gelijk. Ondanks dat, vinden toch veel mensen het lijken dat de 4000K net wat meer licht geeft. Dit vanwege de heldere lichtkleur.

Verlichting in huis / Sfeerverlichting

Verlichting voor thuis zit altijd onder de 3000K. De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, welke vergelijkbaar is met normale halogeenverlichting en gloeilampen. Wilt u graag een extra warme (bijna oranje) kleur, kies dan voor bijvoorbeeld 2200K. Deze lichtkleur is vergelijkbaar met kaarslicht en dient vaak als schemerverlichting. Verlichting bepaalt al snel meer dan 20% van uw energiekosten. Voor woningen ligt dit tussen de 15%-20% en voor bedrijven zelfs tussen de 30%-60%. Gelukkig is er een “lichtpuntje”! U kunt namelijk zéér eenvoudig op uw energiekosten besparen door uw oude verlichting te vervangen door led lampen. In bijna alle gevallen zijn de lampen één-op-één te vervangen. Heel simpel dus!

Levensduur en vervangingskosten

Door de langere levensduur van led lampen heeft u ook minder vervangingskosten. Met vervangingskosten bedoel ik de aanschaf én de installatie van de lamp. Zo moet u bijvoorbeeld in de levensduur van 1 led tl-buis minimaal 2 tot 4 keer een conventionele tl-buis kopen én vervangen.

Thuis kost het vervangen van een led lamp u alleen tijd en moeite. Maar bedrijven moeten ook rekening houden met personeelskosten, benodigde materialen huren (bijv. hoogwerker) of zelfs een externe installateur inhuren. Voor plekken waar de verlichting moeilijk bereikbaar is, kan de besparing met led behoorlijk oplopen.

Ballast / VSA

Led verlichting heeft – in tegenstelling tot conventionele en hoogfrequente tl-verlichting – geen voorschakelapparatuur. U verbruikt dus geen extra ballast, maar alleen het Wattage dat de lamp echt nodig heeft.

Aanschafprijs

De aanschafprijs van led ligt vaak wel hoger dan van een “oude” lamp. Maar kijkt u naar de levensduur en energiebesparing, dan bent u bijna altijd voordeliger uit met led. Daarnaast is kostenbesparing niet het enige voordeel van led. Kijk ook eens naar deze voordelen:

  • Led bevat geen giftige stoffen zoals kwik.
  • Led is vaak dimbaar. Spaarlampen niet.
  • Led is minder snel breekbaar. Voordeel voor ruimtes waar met voedsel wordt gewerkt.
  • Led is geschikt voor extreem koude ruimtes (bijv. vrieshuizen).
  • En ga zo maar door.